Netwerkorganisatie ‘Bedrijfsarts2022’

samen sterk werkt!

Word bedrijfsarts én ondernemer

Waarom bedrijfsarts worden?

Het vak van bedrijfsarts is hartstikke interessant en afwisselend. Je werkt als medisch specialist in de sociale geneeskunde, op het gebied van arbeid en gezondheid. Je werkt niet in het ziekenhuis, maar bent de dokter voor een bedrijf. Je houdt daar spreekuren, geeft gezondheidsadviezen en doet keuringen. Je werkt aan preventie van beroepsziekten. Ook geef je, samen met andere arbodisciplines, advies voor het inrichten van gezonde werkplekken en goede arbeidsomstandigheden.

Wil jij meer weten over het vak van bedrijfsarts? Kijk dan eens op https://www.bedrijfsartsworden.nl/prachtvak

Heb je interesse? Met het opleidingstraject Bedrijfsarts2022 heb je meteen een opleidingsplek. En omdat er een groeiend tekort is aan bedrijfsartsen, kunt na je opleiding direct aan de slag. Kies je voor Bedrijfsarts2022, dan kies je voor een prachtvak met een goed inkomen en carrière perspectief.

Meteen aan de slag, normale werktijden en een opleidingsplaats, een goed inkomen en carrièreperspectief. En natuurlijk betrokken zijn bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Dat is wat Bedrijfsarts2022 mij biedt.

Waarom werken als zelfstandig bedrijfsarts?

Je hebt zelfvertrouwen nodig om als ondernemer te werken. Niet elke bedrijfsarts durft dat aan. Maar tijdens je opleiding word je ondersteund door je praktijkopleider. En daarna door collega’s van de SPAP.

Bedrijven kiezen er vaak bewust voor om te werken met zelfstandige bedrijfsartsen. Zij hebben een volwassen personeelsbeleid en zoeken een goede arbeids- en gezondheidsadviseur. Er wordt dus wel iets van je verwacht. Maar daar willen bedrijven ook graag voor betalen, dus je inkomen kan wel flink hoger worden dan het salaris van een bedrijfsarts in loondienst.

De opleiding tot bedrijfsarts: leer het vak bij zelfstandige bedrijfsartsen en meerdere arbodiensten

De SPAP onderscheidt zich van de klassieke bedrijfsartsenopleiding door de volgende aspecten:

 • Je werkt niet bij één maar in meerdere praktijken of arbodiensten.
 • Je werkpakket is bredere en gevarieerder.
 • Je bent in dienst bij de SPAP of bij één van de aangesloten praktijken.
 • Als ZZP er aan de slag? Dat kan ook.
 • Je leert tevens het vak van ondernemer.
 • Na twee of vier jaar heb je geen financiële verplichtingen meer richting SPAP of een andere werkgever.
 • Tevens biedt de SPAP een introductietraject, en extra leeractiviteiten gedurende de opleiding. En een optionele module “zelfstandig ondernemen”.

De opleiding wordt verzorgd door de NSPOH in Utrecht, een erkend opleidingsinstituut voor moderne scholing op maat. Succesvolle afronding van de opleiding leidt tot een registratie als bedrijfsarts. Dit is een wettelijk erkende titel. Hiermee kun je je eigen praktijk beginnen.

Studeren zonder verplichtingen achteraf: in loondienst of als zzp-er

De kosten van je opleiding worden betaald uit het verschil tussen jouw salaris en dat wat een arbodienst of maatschap betaalt aan de SPAP voor jouw activiteiten. Daardoor maak je tijdens je opleiding geen schulden! Je kunt ervoor kiezen om via de SPAP als ZZP-er te werken in de deelnemende praktijken, of in loondienst bij de arbodienst of bij de SPAP. Als je bent afgestudeerd ben jij helemaal vrij, en kun je gaan werken waar je wilt.

Gedegen introductie traject

Veel artsen die via de SPAP gaan werken  zijn huisarts of specialist. Die hebben de nodige kennis en ervaring maar bedrijfsgeneeskunde is toch echt een ander vak. Daarom biedt de SPAP een gedegen introductie traject dat bestaat uit:

Als je via de SPAP werkt, zijn hier voor jou geen kosten aan verbonden.

Maatwerk opleiding voor huisartsen en specialisten

Ben je huisarts of specialist? Samen met de NSPOH biedt de SPAP een tweejarige opleiding die helemaal is afgestemd op die specifieke doelgroep. Begin 2021 gaat die van start. Artsen die basisarts zijn kunnen gebruik maken van de gereserveerde plaatsen voor de SPAP in elke opleidingsgroep bij de NSPOH.  Er start drie keer per jaar een groep.  De kosten van de opleiding komen voor rekening van de SPAP.

Praktijkscholing in meerdere praktijken

Tijdens de praktijkscholing binnen het opleidingstraject bij de SPAP kun je regelmatig van praktijk wisselen. Zo kom je in aanraking met verschillende bedrijven en bedrijfstakken. Maar ook met meerdere zelfstandige bedrijfsartsen, die elk op hun eigen manier praktijk voeren. Je kunt op die manier goed ervaren waar je het meest op je plek bent. En waar je toekomst ligt.

Opleiden tot zelfstandig bedrijfsarts en ondernemer

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor zelfstandig handelen. Vanaf dag één ben je tenslotte het aanspreekpunt voor vragen over arbeid en gezondheid. Leren adviseren is daarom een belangrijk onderdeel van je scholing. Ook kun je de module ‘Zelfstandig ondernemerschap’ volgen. Daarin komen bedrijfskundige modellen aan bod voor strategie, financieel en logistiek beheer en marketing

Toekomst perspectieven

Er is in veel praktijken behoefte aan jongere collega’s en vaak ook aan iemand die de praktijk uiteindelijk wil overnemen. Dit biedt mogelijkheden, want op die manier kun je, eerst nog met steun van een ervaren collega, een goede start maken met je eigen praktijk.

Praktische informatie over de opleiding bij de SPAP

 • De opleiding start een paar keer per jaar. Of je doet mee aan de maatwerkopleiding in 2021.
 • Aan de opleiding zijn voor jou geen kosten verbonden: je werkt bij een maatschap of arbodienst. Daaruit worden jouw opleidingskosten betaald.
 • Als je werkt als ZZP -er via de SPAP:  het uurtarief dat je kan vragen is afhankelijk van leeftijd en ervaring, en ligt tussen de €95 en €120 per uur.
 • Geïnteresseerd?  Vul het contactformulier in of stuur een mail naar